en

Verksted

«Hvis et atelier kan forklare en kunstners arbeidsliv og kunstproduksjon, er Åses ulike atelier gode eksempler på at det må være en sammenheng mellom arbeidsforhold og kunstverk.

Jeg har ikke besøkt alle Åses atelier. Jeg har aldri vært i atelierene i Wien eller Harstad, heller ikke atelieret i Bærum. Men de to atelierne i Trondheim og det siste på Hamar har jeg besøkt, opptil mange ganger.

Atelieret i Gruppe Ilsvika hadde små vinduer og var ganske lavt under taket. Her var det garnet som dominerte, ordnet systematisk etter farger og i en pinlig orden.


Utsikt fra atelieret i ILSVIKA, Trondheim 1979- 90

.

Atelieret i Innherredsveien var helt forskjellig. Høyt under taket, hvitmalte vegger og store vinduer som lot dagslyset flomme inn i rommet. Et stort rom, der vevstolene sto sentralt plassert  og med fargerike kartonger og garnprøver både på vegger og gulv.


På mange måter var dette et urbant atelier. Det kunne like gjerne ha ligget i hvilken som helst storby, i motsetning til atelieret i Ilvika som var dominert av tre og ga et mye mer rustikt preg.

Ilsvika-atelieret hadde noe av 197o-årenes litt «tilbake til naturen» – romantikk over seg. Kanskje også litt preg av en tidstypisk markering av en stereotyp kunstnerrolle: kunstneren som selvforsynt og «økologisk» var plasset i en romantisk, rustikk og noe primitiv verden.

Atelieret i Innherredsveien var stikk motsatt. Jeg kan godt forstå at Åse i sånne omgivelser følte seg stresset og hele tiden måtte være på allerten og følge med. Den urbane kunstnerrollen er slik.

Men det var i dette atelieret at Åse skapte mange av sine største tepper og utsmykninger. Her var det plass nok, og her bar det luft til å tenke fritt.


Det er helt klart og forståelig at de to utstillingenen i New York ble skapt i dette atelieret. Jeg følte noe av The Big Apple hver gang jeg kom inn i bygget og verkstedet. «

…………….Udrag fra essay av Jan-Jauritz Opstad, direktør ved Nordenfjeldske Kunstindustrimuseum

I arbeid med utmykningen «Rhapsody in Blue» til RCCL’s cruiseskip Rhapsody of the Seas 1996-97

INNHERREDSVEIEN, Trondheim 1990- 1997

© Åse Frøyshov 2011 - webdesign: ellafiskumdanz.com